Turism

 

Cresterea calitatii serviciilor turistice in cadrul Arsenal Park prin crearea unei infrastructuri de agrement specifice

 

Beneficiar: TIMCO SA

Program de finantare: Programul Operational Regional 2007-2013Axa prioritara 5 - Dezvoltarea durabila si promovarea turismului, Domeniul major de interventie 5.2 - Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale si cresterea calitatii serviciilor turistice

Valoarea finantarii nerambursabile: 12.085.295,40 Lei

Perioada de implementare a proiectului: 24.12.2013-24.12.2015

Localizarea geografica a proiectului: Regiunea Vest, localitatea Orastie, str. Codrului, nr. 25, Judet Hunedoara

Scurta descriere a proiectului:

Obiectivul general al prezentului proiect este dezvoltarea activitatii de turism in cadrul Timco SA prin crearea unei infrastructuri de agrement in cadrul Arsenal Park Orastie.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt:

 • crearea a 9 noi obiective de agrement in cadrul Arsenal Park;
 • cresterea numarului de turisti cu 50% in primii doi ani de operare a investitiei;
 • cresterea numarului de sosiri cu 50% in primii doi ani de operare a investitiei;
 • cresterea numarului de sosiri pentru infrastructura de agrement dupa cum urmeaza:

- 10% in primul an dupa implementarea proiectului, in principal ca si efect al activitatii de  promovare a investitiei realizate, proiectul fiind practic o premiera pentru zona de vest a Romaniei;

- 5% in anii 2-5 de operare a investitiei;

- 2% in anii 6-10 de operare a investitiei;

 • mentinerea unui numar de 24 locuri de munca;
 • crearea de 26 de noi locuri de munca permanente;
 • facilitarea indeplinirii obiectivului „Hunedoara – un judet ospitalier” din Strategia de dezvoltare turistica a judetului Hunedoara 2008 – 2013 prin crearea, pe langa infrastructura de primire turistica existenta in cadrul Arsenal Park, a unei infrastructuri specifice de agrement;
 • atragerea de noi turisti prin o mai buna pozitionare pe piata pe care se activeaza deja si prin patrunderea pe noi piete; 

Proiectul raspunde obiectivelor domeniului major de interventie 5.2, vizand atingerea unor indicatori de program cum sunt: cresterea numarului de turisti, locurile de munca nou create/ mentinute, dar si urmatorilor:

 • indicatori de mediu: reducerea utilizarii resurselor naturale epuizabile

Arsenal Park este cel mai intins complex de petrecere a timpului liber din Romania, intinzandu-se pe o suprafata de 80 de hectare. Cele 80 de ha sunt reprezentate in proportie de peste 50% de teritoriu impadurit. Din punct de vedere economic, aceasta resursa naturala putea fi utilizata pentru a genera profituri in diferite variante, care nu iau in calcul utilizarea resurselor naturale. Dar Timco SA a hotarat valorificarea acestei suprafete splendide din punct de vedere natural, care inglobeaza fauna si flora specifica prin transformarea acesteaia intr-un obiectiv turistic de agrement si anume piste pentru biciclete. Astfel componenta naturala va fi pastrata si, mai mult, va fi si pusa in evidenta prin promovarea acesteia catre turisti. 

 • indicatori  de monitorizare:
 • structuri de agrement nou create – 1                                                                                          

- capacitatea structurii de agrement inainte si dupa modernizare: inainte de modernizare – 128 locuri de cazare si 128 locuri pentru agrement, dupa modernizare – 128 locuri de cazare si 588 locuri pentru agrement.

Prezentul proiect vizeaza crearea unei structuri de agrement care va cuprinde urmatoarele obiective:

 1. centru spa
 2. sala multifunctionala
 3. loc de joaca pentru copii
 4. traseu de catarat in copaci
 5. pista de biciclete si plimbare
 6. amenajare turn pentru sporturi extreme
 7. patinoar
 8. skate parc
 9. centru de agrement calare

Astfel proiectul vizeaza crearea unei structuri de agrement complexe, care inglobeaza 9 entitati complementare de agrement. Intreaga structura va functiona ca un tot unitar, fiind destinata atat turistilor care vor utiliza si serviciile de cazare din cadrul Arsenal Park, cat si turistilor interesati doar de componenta de agrement.

            Mai multe informatii puteti obtine la www.arsenalpark.ro.


Infiintarea pensiunii turistice rurale Moteletul

 

Beneficiar: SC MOTELETUL  SRL

Program de finantare: Programul SAPARD, Masura 3.4 - Dezvoltarea si diversificarea activitilor economice care sa genereze activitati multiple si venituri alternative

Valoarea finantarii nerambursabile: 100.000 Euro

Perioada de implementare a proiectului: 19.06.2007-31.10.2008

Localizarea geografica a proiectului: Regiunea Vest, Localitatea Mosnita Noua, judetul Timis

Scurta descriere a proiectului:

Proiectul a vizat infiintarea unui  nou obiectiv turistic. Capacitatea de cazare este de 10 camere duble, unitatea fiind amenajata la standardul de 3 margarete. Detine bucatarie proprie, iar in sala de mese se pot organiza si diverse evenimente festive.
In cadrul proiectului a fost inclusa si o componenta de agrement respectiv un teren de tenis.
La finalul implementarii proiectului au fost create 5 noi locuri de munca.


Infiintarea pensiunii turistice „Casa Altringen”

 

Beneficiar: SC Casa Altringen SA

Program de finantare: SAPARD, Masura 3.4 - Dezvoltarea si diversificarea activitatilor economice care sa genereze activitati multiple si venituri alternative

Valoarea totala a investitiei: 1.065.507,80 Lei

Localizarea geografica a proiectului: Regiunea Vest, satul Altringen, nr.21, comuna Bogda, judetul Timis.

Scurta descriere a proiectului:

Proiectul si-a propus amenajarea si darea in folosinta a unei pensiuni turistice in satul Altringen, com. Bodga, sat aflat in zona piemontului banatean, ce face parte din Dealurile Lipovei, la aproximativ 40 Km fata de Timisoara, Arad si 100 de Lugoj. Zona colinara si bogat impadurita ofera posibilitati multiple de odihna si recreere. Aceasta arie a fost populata in principal cu etnici germani, emigrarea acestora conducand la depopulare si declin economic. Incepand cu anii 90 o mare parte a caselor existente in aceasta zona au fost achizitionate de orasenii dornici de relaxare in atmosfera satului banatean.

In aceste conditii si cu dorinta reala de a sprijini revitalizarea si dezvoltarea zonei, asociatii firmei SC Casa Altringen SA au achizitionat o casa si terenul aferent acesteia in vederea construirii unei pensiuni turistice. Structural pensiunea cuprinde  zece camere de cazare, spatiu de servire a mesei, spatiu de odihna si socializare precum si o terasa. Spatiul exterior a fost amenajat in vederea asigurarii parcarii autoturismelor si in scopul asigurarii trecerii armonioase de la spatiul pensiunii la natura inconjuratoare.

Respectarea elementelor de rustic a satelor banatene s-a realizat  prin mobilier si amenajarea interioara, prin bucataria locala si prin activitati culturale si de recreere specifice. In cadrul pensiunii a fost angajat personal din zona, iar aprovizionarea cu produse se face si din randul producatorilor locali. O parte a profitului generat de activitatea pensiunii va fi utilizat in vederea achizitionarii de noi case din sat astfel incat sa se poata crea in final un sat de vacanta.