Și munciți, și cu banii luați

…Sau despre cum se trasează prin legea salarizării harta competenței și a complexității activităților cu fonduri europene

Toată lumea știe: regulamentele europene includ organismele intermediare în sistemul de implementare a fondurilor structurale și de investiții. Așadar, oamenii din aceste structuri regionale (majoritatea acestora fiind răspândite prin țară) preiau parte din funcțiile autorităților de management. Asta înseamnă că OIR-urile, umăr-la-umăr cu AM-urile, prestează cu bune și cu rele în procesul de absorbție cantitativă și calitativă, făcând parte – cel puțin la nivel funcțional – din structura ministerelor. Și dacă oamenii din structurile regionale fac lucruri la fel de importante ca cei din ministere, mă întreb de ce proiectul de lege a salarizării aflat în dezbatere în Parlament în aceste zile îi nedreptățește pe aceștia, abrogând articolul care le aliniase din 1 ianuarie 2015 salariile cu cele ale funcționarilor din ministere? Oare cei din organismele intermediare fac muuult mai puține decât ceilalți? Sau desfășoară activități cu un nivel de complexitate mult mai mic? Nu știu și nici nu e relevant să facem acum comparații între central și local sau între instituții. Comparația trebuie făcută doar între oameni și modul în care ei performează pe funcția publică…dar în niciun caz între instituții.

Complexitatea și competența nu s-au născut la București și în niciun caz în sediul ministerelor. Competența există la toate nivelurile, central sau local la fel de bine cum și incompetența își găsește mușterii bine distribuiți geografic.

Sunt în povestea gestionării fondurilor europene de ceva vreme. Cunosc foarte bine oamenii din autoritățile cu rol în absorbție, sunt diverși atitudinal ca noi toți. Am dialogat cu ofițeri acri, supportive sau abuzivi, am trăit interpretări diferite pe aceleași spețe, la un moment m-a acuzat un ofițer de monitorizare dintr-un OIR că vreau să fac calitate pe bani europeni, cum la fel de bine am făcut potecă în asfalt în 2015 pentru că cei din Ministerul Fondurilor Europene uitaseră să facă o plată pe un proiect la final de decembrie și experimentasem nopți perpelite că vom ieși din eligibilitate. Am întâlnit multă competență în sistem de-a lungul ultimilor ani, dar și mult-prea-multă incompetență.

Conform legii aflate în dezbatere, salariile funcționarilor publici din (anumite) organisme intermediare care lucrează cu fondurile europene vor scădea semnificativ în raport cu alți funcționari care fac aceleași lucruri.

Ieri d-na ministru Olguța Vasilescu declara că anvelopa salarială a fost atinsă și nu mai acceptă creșteri salariale. Mai pe seară am aflat că totuși se mai acordă sporuri de 15% pentru complexitate dacă e vorba despre un organism intermediar dintr-un minister. Deci se poate.

Anii 2015 și 2016 au fost tare grei dpdv al volumului de muncă. Mai toate instituțiile implicate în gestionarea fondurilor europene în România au muncit pe brânci dimineață-seară-noapte-dimineață și tot așa. E drept că și beneficiarii au făcut la fel.

Așa cum arată acum, traseul păcălelii are următoarele repere:

  • 1 ianuarie 2015 – cresc salariile celor din OIR-uri,
  • 2015, 2016, 2017 – muncă, misiune de audit, muncă, misiune de audit, muncă, misiuni de audit, audit, muncă, muncă etc. (închiderea PO – un adevărat calvar, efort sisific). Dar ne mândrim cu absorbția, nu? Peste 90% pentru perioada 2007-2013. Activitățile aferente închiderii și pregătirii aplicației finale de plată au implicat toate OIR-urile și asta a însemnat alte câteva sute de ore de muncă pentru finalizarea verificărilor pe linie de nereguli și închiderea din punct de vedere financiar a proiectelor.
  • mai 2017 – salariul…la loc comanda!

Câteva date spre exemplificare (dintr-un OIR parte a sistemului de implementare):

  • În medie, în perioada 2014-2016, un funcționar din OIR a avut în gestiune, în total, aproximativ 20 de proiecte,
  • Încărcarea unui OIR, la număr de proiecte, a fost de circa 100 proiecte gestionate,
  • În 2015, la nivelul unui singur OIR, au fost procesate peste 1.500 cereri (prefinanțare, plată, rambursare),
  • În 2015, au mai fost realizate reverificări asupra proiectelor, un singur OIR realizând, în paralel cu celelalte activități, reverificarea a peste aproximativ 5-6000 CV-uri și 2-3000 proceduri de achiziție publică.
  • Fiecare OIR a fost auditat în medie de 4 ori, pe parcursul unui an calendaristic.

În final, o atenționare: O implementare de calitate a fondurilor europene presupune oameni de calitate, cu experiență, cu capacitate și, mai ales, motivați în toate instituțiile responsabile. Adică și în OIR-uri.

Iar în final-final, o sugestie pentru legislatori: În 2007-2013, salariile personalului din OI-uri au fost decontate prin proiectele de asistență tehnică, fără să încarce prea tare bugetul de stat și contribuind, totodată, la absorbția fondurilor. De ce nu s-ar putea și acum?

Despre efectele negative la care să ne așteptăm urmare a aplicării noii grile de salarizare la nivelul OI-urilor puteți citi aici.

Dragoș Jaliu